De Pelikaan

zaterdag 6 juli 2024

Het is nog geen kilometer van de oude speeltuin De Kleine Betuwe naar de vijver achter Theater Concordia in Haastrecht, maar wat een reis heeft het watervliegtuig de Pelikaan gemaakt ….

Op zaterdag 6 juli jl. vond de onthulling van de Pelikaan plaats bij de – volgens Rob van Zuijlen = (Hof)vijver. De belangstelling was, niet onverwachts, zeer groot. Dat Haastrecht de Pelikaan een warme hart toedraagt is alom bekend. Ook de verhalen van vele Nederlanders die tijdens school- en vakantiereisjes een bezoek bracht aan De Kleine Betuwe/de Pelikaan zijn sinds het begin van de restoratietraject onderling vaak gedeeld.

Een beetje geschiedenis:
Het begon met de sluiting van de speeltuin in 2005. Na een periode van verpaupering, begon de Pelikaan aan de reis terug naar haar gloriejaren. Het zou een flinke klus worden, maar Rob van Zuijlen (geboren en getogen in Haastrecht, Grand Café Concordia/De Keyser Events) en Frank Smit (oorspronkelijk uit Rotterdam, jeugdbezoeker van De Kleine Betuwe en - nu zeker - officieel geadopteerd door Haastrecht) namen de uitdaging om de Pelikaan te restaureren met gepaste daadkracht aan. Zij hebben een groep bijzondere vrijwilligers met o.a. vaklieden uit Haastrecht e.o., gespecialiseerde bedrijven en sponsoren om zich heen weten te verzamelen.

Met een startkapitaal van stichting Haastrecht Klassiek (volgende editie is op 15 september a.s.), veel steun van bewoners en ondernemers groot en klein uit de omgeving is vorig jaar de restauratie begonnen. Het was loonbedrijf Aantjes die de eer had de Pelikaan op te halen, geheel belangeloos werd zij naar de oude brandweerkazerne vervoerd. En met Aantjes volgden veel andere lokale bedrijven die uit saamhorigheid dit restoratietraject graag ondersteunden.

Een crowdfunding actie met ondersteuning van de RegioBank bracht sneller dan verwacht het benodigde extra kapitaal binnen en maakte duidelijk hoeveel de Pelikaan voor Haastrecht betekent. Tijdens de werkzaamheden werd er gezocht naar een passende ereplaats voor het inmiddels iconische symbool van de jeugd van vele ‘dorpsbewoners’ (en leeftijdsgenoten Nederland-breed). Men koos voor de vijver achter Grand Café Concordia, midden in de stad die men nog steeds ons dorp noemt.

Op 22 juni jl. was het zover, het einde van haar reis. Na nog een week van noeste arbeid, vijver zo goed als leeg en stalen-frame geplaatst, kwam het bijna onherkenbaar glimmende witte watervliegtuig weer tevoorschijn. Het was maar even, snel werd een blauwe dekzeil gebruikt om deze parel te beschermen en verstoppen tot de grootse onthulling afgelopen zaterdag 6 juli jl.

Wat een prestatie! Het is niet niets om zo’n bijzonder stuk geschiedenis in ere te mogen en kunnen herstellen. de Pelikaan staat/hangt er weer, en hoe!
Met dank aan de initiatiefnemers en alle betrokkenen die hieraan mee hebben gewerkt. Ook bedanken we alle sponsoren voor hun geweldige inzet. En nu genieten met z’n allen.

Bronvermelding foto’s: Janet de Graas Haastrecht en Historische Vereniging Haastrecht

Wil je meer weten of financieel bijdragen aan de gemaakte installatiekosten, neem contact op met Rob van Zuijlen via info@grandcafe-concordia.nl.