Historie

Concordia al sinds 1901 een begrip

Bijna iedereen in Haastrecht en de wijde omgeving kent Concordia. Vooral als theater en Grand café. Ieder jaar een gevarieerd programma: van muziek, theatervoorstellingen, films en cabaret tot pub-quiz, repaircafé en dansfeesten. Ook nu al ligt er een mooi programma klaar voor het seizoen 2023-2024, daarin een heleboel hoogtepunten. Eigenlijk is het allemaal zo vanzelfsprekend. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Het is allemaal begonnen met mevrouw Paulina le Fèvre de Montigny - Bisdom van Vliet (1840-1923). Als weduwe, haar man Johan was in 1881 overleden, bouwde zij een netwerk en een eigen sociale status op door zich in te zetten voor het maatschappelijke leven van Haastrecht. Zij had grote belangstelling voor de cultuur- en sportbeoefening in de gemeente en steunde dit met financiële bijdragen. In 1900 schonk zij aan Haastrecht een verenigingsgebouw met de naam: ‘Kunst- en Sportgebouw Concordia’. Het monumentale gebouw heeft een ingangsportaal, een grote zaal met een toneel en een koffiekamer.

Op 5 januari 1901 werd het gebouw geopend en bij iedere voorstelling werden op de eerste rij een paar stoelen vrijgehouden, zodat mevrouw Paulina altijd aanwezig kon zijn. Het pand was prachtig gelegen aan wijds park en in het midden van het voorplein stond, waar nu de sporthal staat, een muziektent. Een paar jaar later werd aan de voor-buitenkant van het pand een smeedijzeren loggia; een overdekte galerij aangebracht geplaatst.

Paulina geeft met Concordia een plek aan de dorpsverenigingen, want die zorgen voor ‘sociale samenhang, nuttige tijdsbesteding en soms verdieping van de geest’.

Vanaf de start is Concordia het bruisende middelpunt van het lokale verenigingsleven. Het is daarnaast ook intensief in gebruik voor jubilea en bijeenkomsten.

Verval

Maar vanwege verwaarlozing en bezuinigingen op het onderhoud raakte Concordia ernstig in verval. De ramen sneuvelde de loggia roestte weg en moest vanwege instortingsgevaar worden verwijderd. Tenslotte werd ook de muziektent gesloopt. In de jaren tachtig kwamen de eerste restauraties op gang met het doel het pand te behouden voor de Haastrechtse gemeenschap. De gemeente wilde eigenlijk van Concordia af en sloop leek aan het begin van deze eeuw de enige mogelijkheid.
Om dat te voorkomen werd op 1 juli 2009 de stichting Cultureel Centrum Concordia opgericht met als doel: 'Behoud van Concordia als gezichtsbepalend gebouw in Haastrecht met zijn sociale en culturele functie, waardoor de leefbaarheid van de dorpskern behouden en verbeterd kan worden.'

Verbouwing

En met succes! Begin 2010 wordt gestart met een ingrijpende verbouwing. Voor de aanbesteding van de verbouwing worden uitsluitend bedrijven uitgenodigd die werkzaam en woonachtig zijn in de (toenmalige) gemeente Vlist. Het stichtingsbestuur wordt gesteund door heel veel vrijwilligers die zich buigen over inrichting, kleurenstelling en technische zaken die professionele voorstellingen mogelijk moeten maken. Zelfs de originele tekeningen van de smeedijzeren loggia worden gevonden en de smid uit Hekendorp is in staat om de loggia in de originele staat terug te brengen. Zo wordt het oude café een waar Grand- café!

Inmiddels is Theater en Grandcafé Concordia in de Krimpenerwaard en ver daarbuiten zeer bekend en de artiesten prijzen de akoestiek, de sfeer van de zaal en de bezieling van de tientallen vrijwilligers. Jochem Myjer roemde na zijn opstreden in Concordia: “Haastrecht is een onontdekt pareltje! Wat een topzaal!”

Het nieuwe Cultureel Centrum Concordia brengt al bijna 113 jaar cultuur en verdient een ereplaats op de erfgoedlijst van de Krimpenerwaard.

Het is maar dat je het weet: Concordia is het Latijnse woord voor “eendracht”, letterlijk “met (een) hart”. Concordia is ook een Latijns-Amerikaanse meisjesnaam en betekent “harmonie”.